Home News Balansirani mamci!

Balansirani mamci!

U novije vrijeme šaranskog ribolova, sve više šaranaša primjenjuje izradu balansiranih mamaca.

Što je to balansirani mamac?

Balansirani mamac, ima svojstva nešto između pop up mamca i tonućeg mamca. Izrada ovog mamca zahtjeva pravilno doziranje dva miksa ako, koristite pop up miks i bazni miks za boile.Druga opcija je prah od pluta ili takozvani (cork dust), koji ima drugačija svojstva nego pop up miks, jer je pop up miks ipak dosta finije granulacije.

Doziranje u oba smjera mora biti pravilno, jer na tržištu imamo različite pop up mikseve, neki su jači neki slabiji, značilo bi da daju jači uzgon (plovnost), mamca. Važno je napomenuti da morate naći pravilan omjer vašeg baznog miksa u odnosu na pop up miks koji koristite ili u odnosu na prah od pluta.

Mi smo u većini slučajeva koristili pop up miks od Nizozemske firme FeedStimulants koji nam se pokazao izvrstan, a ako Vam nije dostupan ovaj miks, probajte od Mainlinea Polaris pop up.

 

Omjeri mikseva su izuzetno važni, a omjer je često izražen: 70/30 ili 75/25% sve ovisi o Vašem baznom miksu tj.njegovoj težini, ako radite s pop up miksom, a vezano uz cork dust tu su omjeri malo drugačiji.

Jako je bitno naglasiti da svoje balanisirane mamce možete, dodatno obojati i pojačati klasično kao i sve ostale mamce, ali i napomena da ako odlučite svoje balansirane mamce obojati, važno je da bazni miks na sebe jako dobro veže boju, tj da je nekakav neutralan, da se može obojati. Boju možete stavljati u jaja ili u praškasti miks, ovisno s čim raspolažete!

Naše mamce koji su gotovi, tj.nakon kuhanja preporuka je dodatno obogatiti nekim amino pripravkom, mi smo koristili otopljeni DMPT u toploj vodi u kombiniaciji Krilla ili Ocean protein (smrad balans) ili Amino Fruit (voćni balans), za mamce koji su orijentirani više na krem bazu (SuperStim+aroma+BetaStim).